Czym jest garnek rzymski i jak go używać?

Szukasz sposobu na przyrządzanie zdrowych i pysznych potraw? W takim razie dobrym rozwiązaniem może być przygotowywanie dań w naczyniu rzymskim. Czym jest garnek rzymski i jak prawidłowo go używać? Poznaj zastosowanie tego glinianego naczynia.

Co to jest garnek rzymski?

Garnek rzymski to naczynie do pieczenia wykonane ze specjalnie palonej gliny. Ścianki garnka są porowate, dzięki temu z łatwością wchłaniają płyny. Jego nazwa nawiązuje do naczyń używanych w starożytności. Pieczenie w garnku rzymskim pozwala przygotować potrawy bez zastosowania tłuszczu, dlatego jest on szczególnie ceniony przez zwolenników zdrowego odżywiania. Przed użyciem naczynia rzymskiego należy namoczyć je w wodzie, dzięki temu podczas pieczenia wytworzy się wewnątrz i na zewnątrz garnka para wodna, a potrawy będą gotowały się we własnym sosie. Dużą zaletą wykorzystywania glinianego naczynia do pieczenia jest to, że przyrządzane w nim jedzenie nie przypala się i nie wysycha. W ten sposób można przygotować soczyste mięso, zapiekanki czy też faszerowane warzywa.

Jak używać garnka rzymskiego?

Przed pierwszym użyciem należy dokładnie umyć garnek rzymski w wodzie bez dodatku detergentów. Jego powłoka bardzo dobrze absorbuje ciecze, dlatego płyn do mycia naczyń również mógłby do niej przeniknąć. Następnie pozostaw garnek razem z pokrywką zanurzone w wodzie przez 15-30 minut. Jeśli dopiero pierwszy raz wykorzystujesz naczynie do gotowania, warto nieco wydłużyć czas namaczania, aby dobrze wchłonęło wodę.

Teraz włóż do garnka rzymskiego składniki, z których ma powstać potrawa. Tak naprawdę to gliniane naczynie nadaje się do przygotowywania niemal każdej potrawy — mięs, ryb, zapiekanek, faszerowanych i pieczonych warzyw, lasagne, a nawet chleba i zup. Następnie wstaw garnek do chłodnego piekarnika i nastaw temperaturę. Zwykle potrawy w tego typu naczyniu przygotowuje się w temperaturze 180-200 °C. Czas pieczenia dania w garnku rzymskim wynosi około 2 godzin.

Jak dbać o garnek rzymski?

Korzystając z garnka rzymskiego do przyrządzania potraw, trzeba pamiętać o pewnych zasadach, dzięki którym naczynie długo zachowa swoją świetność. Przede wszystkim nie należy wstawiać chłodnego naczynia do rozgrzanego piekarnika, ani też wlewać zimnej wody do garnka znajdującego się w gorącym piekarniku. Zbyt gwałtowana zmiana temperatury może sprawić, że garnek pęknie. Pamiętaj, aby po wyciągnięciu glinianego naczynia z piekarnika, postawić je na drewnianej desce lub materiałowym ręczniku. Kontakt rozgrzanego garnka rzymskiego z zimną powierzchnią jest dla niego bardzo niekorzystny.

Zanim przystąpisz do czyszczenia glinianego naczynia, poczekaj, aż ono ostygnie, a następnie umyj je przy użyciu wody. Odstaw garnek rzymski do wyschnięcia w miejsce, w którym panuje dobra cyrkulacja powietrza. Jeśli schowasz go do szafy, może rozwinąć się w nim pleśń na skutek nieodparowania wody.

Przyrządzanie potraw w glinianym naczyniu jest niezwykle proste i bardzo zdrowe. A może znasz ciekawe przepisy na dania w garnku rzymskim? Z niecierpliwością czekamy na Twoje propozycje pod artykułem.

Jeden komentarz

  • Dominika

    Bardzo podoba mi się garnek rzymski, muszę sobie taki sprawić. Teściowa ma taki, jestem tylko trochę nieprzekonana co do jego tekstury, boję się, że przez to że jest lekko chropowaty, to gdzieś w garnku rzymskim zostanie jedzenie…

Skomentuj Dominika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *