Garnki w kolorystyce niebieskiej

Garnki bez niklu, dlaczego warto wybierać zdrowe garnki bez niklu?

Staramy się, by potrawy, które trafiają na nasze stoły były zdrowe i smaczne. Niewiele osób wie jak ważne jest użycie odpowiednich garnków czyli jak wiele zależy od tego w czym gotujemy. Warto dowiedzieć się co daje przyrządzanie potraw w garnkach bez niklu, jakie są ich zalety i dlaczego dobrze jest się na nie zdecydować.

Czym kierować się kupując garnki?

Garnki przeważnie wykonane są z różnych materiałów odpornych na temperaturę i zdeformowania. Mamy zatem garnki ze stali węglowej (emaliowane), zrobione ze stopów aluminium, stopów miedzi, stali nierdzewnej chromo-niklowej. No właśnie zwłaszcza te ostatnie mogą wzbudzać liczne kontrowersje. Wiele osób okazuje się być alergikami, którzy nie tolerują garnków emaliowanych lub ze stali nierdzewnej. Zwłaszcza te ostatnie, mimo iż dobrze wykonane mogą powodować liczne uczulenia. Na szczęście producenci wychodzą naprzeciw zmieniającym się potrzebom klientów i oferują akcesoria kuchenne, które nie są źródłem przykrych dolegliwości. Garnki bez niklu oferuje kapps-store.pl, gdzie można znaleźć naczynia do gotowania żeliwne jak i ceramiczne.

zobacz:  Jak funkcjonalnie urządzić kuchnię? Jak zaplanować zabudowę kuchenną?

Garnki bez niklu czyli jakie?

Na pewno należałoby sobie zadać pytanie czy garnki, które mamy w swojej kuchni są zdrowe? A co za tym idzie – które garnki są bezpieczne? Na pewno materiałami, które nie wchodzą w reakcje z jedzeniem są szkło i ceramika szkliwiona czyli porcelana. Ta ostatnia świetnie sprawdzi się jako naczynia do podawania wyśmienitych zup i drugich dań, ale już niekoniecznie do gotowania.

Na pewno jeśli zależy nam na zdrowym gotowaniu, warto zwrócić uwagę na wysokiej jakości garnki ceramiczne lub emaliowane garnki żeliwne. Najbardziej obecnie znaną i rozwijaną techniką jest pokrywanie garnków od wewnątrz warstwą ceramiki czyli na przykład emalią. Warto tu jednak zwracać uwagę na standardy, bo, jak wiadomo, garnek garnkowi nierówny, a i tak niezwykle trudno o materiały, które nie wchodzą w reakcje z jedzeniem.

Garnki bez niklu

Garnki ceramiczne i emaliowane garnki żeliwne

Na rynku jest wiele garnków specjalnie dla alergików. Mają one powłoki ceramiczne, które mogą być bezpiecznie używane przez osoby uczulone na metale ciężkie. Jak jednak upewnić się, że posiadany przez nas garnek ceramiczny jest wysokiej jakości? Na pewno warto zwrócić uwagę na warstwę ceramiki, która powinna być odporna na zarysowania i ścieranie.

zobacz:  Jaki sprzęt AGD kupić? Jakich urządzeń nie może zabraknąć w kuchni?

Z kolei emaliowane garnki żeliwne to połączenie estetyki i zdrowia. A dlaczego? W naczyniach żeliwnych można gotować, smażyć jak i dusić potrawy, ale jedynie pod warunkiem, że garnek ten nie ma drewnianego uchwytu. Garnki żeliwne doskonale przewodzą ciepło – nagrzane naczynie bardzo długo utrzymuje wysoką temperaturę potrawy przy jednoczesnym równomiernym nagrzewaniu.

Dlaczego warto wybierać garnki dla alergików, w tym bez niklu?

Mimo iż w przypadku wiadomości o uczuleniu na nikiel jednego z domowników, trzeba wymienić wiele kuchennych akcesoriów, jednak kupując emaliowane naczynie żeliwne do gotowania zyskujemy tak naprawdę możliwość przyrządzania wielu potraw. Wiadomo, że nawet najzdrowsze potrawy, ale przygotowane w toksycznych garnkach nie będą miały korzystnego wpływu na nasze zdrowie. Garnki bez niklu gwarantują to, że potrawa będzie nie tylko dobrze przygotowana, ale także materiał naczynia nie wejdzie w reakcje z jedzeniem, więc będą całkowicie bezpieczne.