Jak funkcjonalnie urządzić kuchnię? Jak zaplanować zabudowę kuchenną?

Kuchnia jest pomieszczeniem, które jak żadne inne potrzebuje dobrego rozplanowania, aby było praktyczne. Nawet w dużej kuchni można rozminąć się z ergonomią, a małą urządzić bardzo funkcjonalnie – tak, że nie odczuje się niewielkiej przestrzeni. Zdradzamy najważniejsze wskazówki przydatne podczas urządzania kuchni.

Jednorzędowa zabudowa kuchenna

Zacząć należy od tego, by dopasować układ zabudowy do kształtu i wielkości kuchni. Wpływ na to ma wiele czynników. Przede wszystkim szerokość pomieszczenia. W wąskiej kuchni sprawdzi się zabudowa jednorzędowa, tak jak i w otwartej na salon lub jadalnię, gdy ma się do dyspozycji tylko jedną ścianę, wzdłuż której można ustawić meble. To niestety mało ergonomiczny układ, gdyż nie da się zastosować zasady trójkąta roboczego.

Co takiego? Zakłada się, że komunikacja pomiędzy lodówką, zlewem, a kuchenką ma być ruchem jak po trójkącie. Pomiędzy wierzchołkami powinny być blaty robocze. Najszerszy musi mieć minimum 80 cm i znajdować się pomiędzy lodówką a zlewozmywakiem lub zlewem a kuchenką. To tam się przygotowuje posiłki. Pozostałe blaty służą do wypakowywania zakupów, odstawiania gotowych potraw, naczyń.

zobacz:  Jak udekorować ścianę w salonie? 7 pomysłów na modną aranżację ściany

Jak to się ma do odległości? Od lodówki do zlewozmywaka powinno być od 120-210 cm. Pomiędzy zlewem a kuchenką – (90) 120-210 cm, a od lodówki do kuchenki 120-270 cm. Oczywiście to wielkości idealne. Wiadomo, że w małych kuchniach w blokach trudno o takie odległości.

Kuchnia w kształcie litery „L”

Jeśli kuchnia na to pozwala, warto pomyśleć o zabudowie o kształcie litery „L”. Nie sprawdzi się tylko, gdy pomieszczenie jest bardzo wąskie i długie. Pasuje zarówno w otwartej przestrzeni, jak i zamkniętej. Kuchnię „L” łatwiej ergonomiczne zaprojektować.

Takie rozmieszczenie sprzętu i mebli pozwala uniknąć krzątania się po całej kuchni, ale zapobiega również powstawaniu w niej zatorów ruchu. To, o czym należy pamiętać, to nie stawiąc w rogu piekarnika lub zmywarki, by nie było problemów z otwieraniem innych szafek.

Układ kuchni na planie litery „U”

Kuchnia na planie litery „U” to kuchnia doskonała. Idealnie spełnia wymagania trójkąta roboczego. Wszystkie strefy są blisko siebie, ale też na tyle daleko, by swobodnie mogły przygotowywać posiłki dwie osoby. Taka kuchnia ma też długie ciągi blatów roboczych. Problemem może być tylko brak miejsca na stół. Daje za to możliwość optymalnego ustawienia stref.

zobacz:  Jak urządzić salon w stylu skandynawskim?

Strefy w kuchni

W kuchni wyróżniamy kilka głównych stref. Powinny być ustawione we właściwej konfiguracji. Lodówka i szafki to strefa zapasów, powinny być tuż obok drzwi wejściowych. Dobrze, był tam blat, na który można wyłożyć zakupy. Obok powinny być szafki z naczyniami i drobnym sprzętem AGD. Dalej zlew i zmywarka – strefa zmywania i sprzątania. Kolejno: strefa przygotowywania posiłków i dalej: gotowania i pieczenia z płytą grzewczą i piekarnikiem.

Jak widać – każdą kuchnię da się funkcjonalnie zaplanować, jeśli weźmie się pod uwagę trójkąt roboczy i strefy. Wtedy Można być pewnym, że gotowanie i pieczenie będzie znacznie prostsze niż się zakładało.

Jeden komentarz

  • mam_tak_samo_jak_ty

    Ja mam kuchnię w kształcie litery U i moim zdaniem jest najbardziej praktyczna. Ewentualnie jeszcze L. Jak prosta zabudowa, to koniecznie z wyspą. Wówczas jest przynajmniej więcej miejsca na blacie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *